Agnieszka Hajdukiewicz
Monografie Nr 269, 2020, s. 252, ISBN 978-83-7252-827-8
Rosnące oczekiwania konsumentów oraz duża konkurencja na światowym rynku żywności prowadzą do wzrostu zainteresowania wyróżnianiem produktu za pomocą oznaczeń geograficznych, które nie tylko identyfikują towar jako pochodzący z danego terytorium, ale jednocześnie wskazują, że posiada on unikatowe cechy nieodłącznie związane ze środowiskiem, z którego się wywodzi. W monografii problematyka stosowania oznaczeń geograficznych została zaprezentowana z perspektywy handlu produktami rolno-spożywczymi Unii Europejskiej z krajami trzecimi. Głównym celem badań było zidentyfikowanie ekonomicznych funkcji oznaczeń geograficznych produktów żywnościowych i regulacyjnych aspektów ich stosowania w handlu międzynarodowym oraz ocena ich znaczenia dla rozwoju relacji handlowych Unii Europejskiej. Przedmiotem rozważań są w szczególności zasady i systemy ochrony oznaczeń geograficznych na świecie, a także kwestie sporne i uzgodnienia dotyczące oznaczeń geograficznych w porozumieniach wielostronnych oraz bilateralnych umowach handlowych zawartych przez Unię Europejską, jak również udział i rola produktów z oznaczeniami geograficznymi w unijnym eksporcie produktów rolno-spożywczych do krajów trzecich. Przedstawiono również wyniki badań empirycznych na temat szans i barier rozwoju eksportu polskich produktów z oznaczeniami geograficznymi.
Treść:
1. Istota i przesłanki stosowania oznaczeń geograficznych
2. Zasady i systemy ochrony oznaczeń geograficznych na świecie
3. Oznaczenia geograficzne jako kwestia sporna w wielostronnych stosunkach handlowych
4. Oznaczenia geograficzne w bilateralnych umowach handlowych Unii Europejskiej
5. Rozwój handlu produktami rolno-spożywczymi z unijnymi oznaczeniami geograficznymi